Stäng
Du är här:
Länna Sport | Meny | Guider & Tips | Längdguider | Hitta rätt längdskidor

HITTA RÄTT LÄNGDSKIDOR - PRODUKTGUIDE

Vad ska jag tänka på när jag köper längdutrustning på nätet av er? Vilka längdskidor ska jag ha, vilka längdpjäxorstavar och bindningar ska jag ha? Vi går igenom allt på denna sida för dig och din längdskidåkning. Hur det går till när vi plockar fram rätt längdskidor och testar spannet kan du se i vår steg för steg-guide här!

LÄNGDSKIDOR

Att plocka ut rätt längdskida med rätt spann kan vara svårt för någon som inte åkt så mycket förut. Rätt skida är en kombination av din längd, vikt men också vilken åkteknik du har. Din vikt och din åkteknik avgör hur hårt spannet på skidan kommer att vara. Åker du på en för hård längdskida kommer du inte kunna trycka ner spannet och det resulterar i bakhalt. Är spannet för mjukt kommer fästvallan ligga emot snön och du får staka dig fram i nerförsbackarna. Vi på Länna Sport behöver därför lite uppgifter av dig när du ska köpa längdskidor. Vi behöver din vikt och hur mycket du har åkt, med hjälp av denna information kan vi plocka fram rätt längdskida, prova spannet på den och se att den kommer passa dig. Vi provar ALLA längdskidor som vi skickar iväg, vi märker även ut spannet åt dig så att du enkelt vet var du ska applicera vallan.

VILKEN TYP AV LÄNGDSKIDA SKA JAG KÖPA?

Fundera på när och var du kommer använda dina längdskidor, vi kan klassa in skidorna i tre olika kategorier:

TRÄNING OCH MOTIONSÅKNING:

Det är för dig som aktivt vill ut i spåren och träna och svettas. Då bör du välja en smalare längdskida som är lätt, smidig och har ett belag som ger dig ett bra glid och ett bra fäste. Vi provar självklart ut spannet på alla längdskidor innan vi skickar dem till dig. Men ska du åka ett vasalopp bör du ta en skida ifrån nästa kategori.

LÄNGDSKIDOR FÖR VASALOPP, TJEJVASAN ELLER TÄVLINGSÅKARE:

Här finns det största utbudet hos oss på Länna Sport. Vi har modeller som passar allt ifrån nybörjare till dig som tävlar på hög nivå. Här blir spann och rätt modell ännu viktigare, därför provar vi spannet innan vi skickar iväg längdskidorna till dig. Belagen på dessa längdskidor är bättre och du får ett bättre glid och ett bättre fäste.

TURSKIDOR FÖR OSPÅRADE FÖRHÅLLANDEN:

Här bör du titta på en skida som är lite bredare och stabilare än race-skidorna. Spannet är inte lika styvt som det är på race-skidor eftersom åkningen här påminner mer om att promenera. Däremot är skidorna betydligt stabilare vilket behövs när man ska ta sig fram i opreparerade förhållanden.

BINDNINGAR

Längdbindningar finns i två olika format. Det ena är NNN och det andra heter SNS, båda är likvärdiga och det spelar ingen roll vilket system man åker med. Det viktiga är bindningssystemet passar din sko.

LÄNGDPJÄXOR

När det gäller längdpjäxor är det väldigt indviduellt med vilken sko som passar bäst. Det finns smalare modeller och det finns bredare modeller, en sak är säker och det är att vi på Länna Sport har minst en längdpjäxa som passar dig.

STAVAR

En längdstav ska vara ungefär 25-30 cm kortare än din egen kroppslängd. Det man i regel får när man köper en dyrare längdstav är att den blir lättare men samtidigt mer styv i frånskjutet. Ska du åka ett vasalopp eller tjejvasan bör du välja en lätt längdstav med bra vridstyvhet, handtaget ska vara i ett lätt material och viktigt är att den är utrustad med en kontroll-rem. Längdstaven kommer att hjälpa dig mer än du tror i ett långt lopp!

NYHETSBREV

Vill du ha våra senaste nyheter och erbjudanden?

Länna Sports webbutik är certifierad av rådet för e-handelscertifiering i Sverige.

© 2021 Länna Sport AB. Org. nr: 556287-8123