Stäng
Du är här:
Länna Sport | Meny | Guider & Tips | Klädesguider | Hitta rätt underställ


HITTA RÄTT UNDERSTÄLL - PRODUKTGUIDE

Ett riktigt bra underställ hjälper dig genom vinterns kyla och helgernas svettiga strapatser på fjället. I denna produktguide går vi igenom vad du bör tänka på och vad som skiljer de olika underställen åt.

VILKET UNDERSTÄLL SKA JAG VÄLJA?

Underställ tillverkas i olika material, varje material har sina för- och nackdelar. Viktigt att tänka på när du väljer underställ är att inte välja de allra enklaste modellerna i bomull. Bomull drar åt sig fukt och det resulterar i blöta kläder när du börjar svettas och du kommer snart att frysa. Satsa istället på ett ordentligt underställ i funktionsmaterial, med sömmar som är anpassade så att det inte ska skava på utsatta områden och är framtagna av välkända varumärken. 

MERINOULL

Ull är det enda materialet som fortfarande isolerar även när det är vått. Underställ i merinoull är ett bra val för dig som ska ut på utflykter där man kanske tar små pauser och blir stillasittandes längre stunder. Eller för dig som bara är frusen och vill ha så bra värmeegenskaper som möjligt. Många tänker att ett underställ gjort i ull måste klia mot kroppen men så är inte fallet. Underställen är framtagna i Merinoull som är väldigt mjukt och behagligt mot kroppen. Merinoullen kommer från fårull i Australien och Nya Zeeland där klimatet kan ändras mellan riktigt varma dagar och ner till temperaturer på -20 grader. Dessa får har utvecklat en extra fintrådad ull som hjälper dem att både hålla värmen men också att klara av varmare förhållanden. Sen tillför tillverkarna även lite konstfiber i produktionen för att plagget ska hålla sin passform när man tvättar dem. 

SYNTETISKT

Ett underställ i syntetiskt material passar dig som är aktiv och kanske ska ut på en längre skidtur eller åker skidor i backen. Ett syntetiskt material andas bättre och lättare vilket betyder att det inte drar till sig fukt. Därmed känner man sig torr på kroppen även de dagar då aktivitetsgraden är som högst. 

BOMULL

Bomull är ett härligt naturligt material att ha mot kroppen men det blir problem när du kombinerar fukt och kyla. Fibrerna i bomullen faller ihop när det blir fuktiga vilket leder till att isoleringsförmågan hos plagget försvinner. Dessutom blir kläderna blöta då fukten fastnar i plagget och du börjar ganska snart att frysa. Ett vanligt misstag många gör är att ha underkläder i bomull under ett funktionsunderställ och då försvinner underställets funktion. Så vill du ha underkläder under understället bör du införskaffa dig riktiga funktionsunderkläder istället.

NYHETSBREV

Vill du ha våra senaste nyheter och erbjudanden?

Länna Sports webbutik är certifierad av rådet för e-handelscertifiering i Sverige.

© 2021 Länna Sport AB. Org. nr: 556287-8123