Stäng
Du är här:
Länna Sport | Meny | Guider & Tips | Alpinguider | Stavlängd för alpint

Hitta rätt stavlängd till dina alpina stavar

Att ha rätt längd på sina skidstavar är viktigt för en rolig och framgångsrik skidåkning. Är staven i fel längd är det lätt att du åker med fel hållning vilket äventyrar din säkerhet. Det är även ett hjälpmedel för dig att hålla balansen i skidåkningen och ta stöd i situationer då det behövs.

Såhär gör du för att hitta rätt längd på dina stavar

  1. Stå med armarna längs sidorna och låt armbågarna ligga i en 90 graders vinkel - dvs. i linje med golvet.
  2. Se till att du håller överarmarna tätt intill kroppen och att du verkligen håller ut underarmarna så att de ligger i linje med golvet. Använd gärna en spegel eller be någon att hjälpa dig att dubbelkolla.
  3. Knyt nävarna som om du höll i en riktigt alpinstav. Be någon att mäta avståndet mellan övre delen på tummen till golvet. Om du inte har någon som kan hjälpa dig kan du göra om steg 1 & 2, men stå med ena armen mot en vägg. Sätt sedan en tejpbit eller liknande på väggen för att markera överdelen på tummen.
  4. Eftersom pjäxan och skidan gör dig lite längre måste du lägga till ca: 5 cm på det mått du fått fram. Det mått du får efter att ha lagt på dessa extra centimeter motsvarar den längd dina alpinstavar ska ha.

Om stavarna inte görs i din exakta längd kan du be oss på Länna Sport att kapa stavarna. Vill du inte göra detta är det alltid bättre att ta en lite längre stav istället för en lite kortare. 

LYCKA TILL I BACKARNA!

NYHETSBREV

Vill du ha våra senaste nyheter och erbjudanden?

Länna Sports webbutik är certifierad av rådet för e-handelscertifiering i Sverige.

© 2021 Länna Sport AB. Org. nr: 556287-8123