Stäng
Du är här:
Länna Sport | Meny | Guider & Tips | Längdguider | Tips för att valla skidor

VALLAGUIDE – TIPS FÖR ATT VALLA SKIDOR

Välkommen till valladjungeln, här är det många som gått vilse genom åren. Det finns inget som kan förstöra en dag i spåret så mycket som om du har bakhalt eller får staka dig i nerförsbackarna. Vi ska med denna guide lära dig grunderna i vallning och hoppas att du framöver kommer träffa rätt med vallan och förbättra din skidåkning.

För att valla dina skidor behöver du lite utrustning i form av:

- Glidvalla
- Fästvalla
- Plastsickel
- Vallakloss - Kork
- Basecleaner
- Fibertex
- Nylonborste
- Sandpapper

Det underlättar också med ett vallajärn men fungerar på hobbynivå med ett vanligt strykjärn. Se till bara att du inte har för varmt på strykjärnet för då finns risken att du bränner sönder skidans belag.

FÄSTVALLA

När vi skickar iväg skidorna från oss märker vi alltid ut spannet på skidan. Det är i detta spann som du kommer att applicera fästvallan. Det är väldigt viktigt att spannet är markerat på rätt sätt så att du inte lägger fästvallan för långt, du kommer då tappa ditt glid och kommer fort blir trött.

Fästvallorna fungerar i olika temperaturspann, det är därför viktigt att du väljer rätt fästvalla efter rätt före. Detta temperaturspann står alltid på burken och här på hemsidan kan du enkelt se för vilka temperaturer vår fästvalla gäller. Det finns tre olika typer av fästvalla, burkvalla, klistervalla och tejpvalla, dessa appliceras på lite olika sätt, vi ska nu gå igenom hur du enkelt och smidigt applicerar fästvallan.

Burkvalla
1. Det första du ska göra är att rugga upp ytan i spannet, detta gör man för att fästvallan ska sitta bättre. Gnugga lite försiktigt med ett fint slippapper i fästzonen men se till att inte göra detta på resten av skidan där du ska ha glidvallan.

2. Stryk på med en burkvalla som passar för temperaturen och stryk ut ett tunt lager med vallaklossen. Vi rekommenderar att du lägger på burkvallan med 4-7 lager för bästa effekt, klossa och stryk ut vallan noggrant med klossen mellan varje lager.

Klistervalla

1. Samma sak här som med burkvalla, rugga upp ytan i fästzonen med ett fint slippapper. Klistervallan är lite svårare att jobba med och det kan ibland behövas att du värmer upp tuben för att få fram klistret ur den. Något som förenklar hanteringen av klistervalla är att du förvarar den i rumstemperatur och applicerar den inomhus.

2. När du applicerar klistervalla ska du alltid ha ett grundklister i botten, har du inte det kommer klistervallan lossna innan du ens har nått första backen. Inte riktigt men nästan, så börja med ett grundklister.

3. Klistervallan lägger du sedan ut med små klickar i fästzonen, du kan dra in fästzonen några centimeter jämfört med burkvallan då klistervallan bygger lite högre.

4. Stryk sedan ut klistret med tummen eller en klisterskrapa. Låt den kallna utomhus innan du börjar åka för bästa resultat.

Tejpvalla

Tejpvallan blev snabbt en succé när den kom för några år sen. Den fungerar i ett väldigt stort temperaturspann och är väldigt enkel att applicera. Du drar bara ut tejpen inom markeringen av din fästzon så är det klart. Enkelt, snabbt och smidigt.

GLIDVALLA

1. Ta bort eventuell gammal valla, det gör du enklast med en plastsickel. Putsa sedan av belaget med fibertex för bästa resultat.

2. Smält eller gnid på paraffin på skidans glidzoner, värm in ett lager med glidvalla och se till att ha vallajärnet (eller strykjärnet) i rörelse hela tiden så att du inte bränner belaget. Låt det sedan stå och svalna i 20-30 minuter, sickla sedan bort glidvallan som stelnat och borsta upp belaget med en mässingborste. Borsta noggrant tills det inte lossnar någon mer valla från skidan, då har du uppnått en fin yta.

3. Upprepa föregående punkt 3-4 gånger med passande glidvalla för aktuellt före.

Notis: För att glidvallan ska fästa på bästa sätt bör du lägga två lager av en mjuk valla i botten, tex en gul valla från Swix. Det gör att vallan som du sedan lägger ovanpå kommer att fästa mycket bättre och vallan sitter kvar i några mil extra.

HUR OFTA BEHÖVER MAN VALLA SINA SKIDOR?

Det beror lite på underlaget och aktuellt före. Är det en temperaturskillnad från senast du åkte så måste du framförallt lägga om fästvallan. Vanligtvis brukar en glidvalla räcka från allt mellan 5-15 turer med skidorna men det kan variera. Du märker själv av när glidet och framförallt fästet börjar ge efter, då är det dags att gå tillbaka till vallaboden.

SKÖTSELRÅD FÖR DINA LÄNGDSKIDOR

Ett tips som verkligen sparar livslängd på dina längdskidor är att lägga på ett lager med glidvalla över skidorna när du ställer bort dem för säsongen. Du kan jämföra skidans belag med kroppens hud som behöver skötsel och omvårdnad. Du ska inte sickla bort detta lager utan låt det sitta på över sommaren, då kommer inte belaget att torka och du ökar livslängden på längdskidorna avsevärt.

NYHETSBREV

Vill du ha våra senaste nyheter och erbjudanden?

Länna Sports webbutik är certifierad av rådet för e-handelscertifiering i Sverige.

© 2021 Länna Sport AB. Org. nr: 556287-8123