Stäng
Du är här:
Länna Sport | Meny | Guider & Tips | Alpinguider | Hitta rätt alpinpjäxor

HITTA RÄTT ALPINPJÄXOR - PRODUKTGUIDE

Pjäxor är förmodligen den viktigaste komponenten i din skidutrustning, det finns inget annat som kan förstöra en skiddag på samma sätt som ömmande fötter från ett par pjäxor som inte sitter rätt på foten. Därför är det viktigt att du lägger ner lite extra tid nu och noggrant läser igenom vår produktguide om hur du ska finna en pjäxa som passar dig. Ett vanligt problem för dem som får ont i fötterna av pjäxorna är att man väljer för stora pjäxor. Om man väljer för stora pjäxor måste man spänna pjäxan väldigt hårt för att den ska sitta åt vilket leder till att du pressar ner fotvalvet och stryper blodtillförseln. Det är det som ger dig krampkänningar och kalla tår efter halva dagen i skidbacken! Det har hänt väldigt mycket inom utvecklingen av pjäxor de senaste åren, förr fick man välja mellan funktion eller komfort. Idag kan du kombinera detta och finna en pjäxa som sitter gjuten kring din fot men ändå kunna åka en hel dag utan att ens tänka på att knäppa upp pjäxorna. 

VÄLJ RÄTT ALPINPJÄXA

    • Det första du ska göra är att klassificera dig själv som skidåkare - är du nybörjare eller har du åkt sen barnsben och hanterar alla fören. Är du en duktig åkare eller en tyngre åkare kommer du behöva en pjäxa med ett högre flexvärde. Detta för att pjäxan ska klara av kraftöverföringen till skidan när du lägger tryck på pjäxan och skidan genom svängen. Här kan det skilja väldigt mycket med vilken typ av åkare du är, ska du hänga i parken och en mer lekfull skidåkning vill du ha en något mjukare pjäxa. För stenhård piståkning krävs det en stabilare och styvare pjäxa och friåkning är ett spann där emellan. Du kan enkelt se vilket flex alla våra pjäxor har inne på varje specifik produktsida, för våra dampjäxor varierar flexet ungefär mellan 60-110 och för herrar mellan 70-140.

 

    • Det andra du ska göra är att mäta din fot för att hitta rätt storlek, detta gör du lättast med ett papper och penna. Ställ dig mot en vägg och på pappret, markera med en penna i framkant och mät sedan avståndet på pappret.

 

    • Det tredje är att klassificera din fots bredd, vi skriver alltid ut lästbredden på alla våra pjäxor. Lästbredden är alltså den bredaste punkten på pjäxan, den ger en grov föraning om en pjäxa kan passa en smal, medel eller bred fot. Vilken typ av fot man har brukar man ha ganska bra koll på sen tidigare, med tanke på alla skor man har använt genom livet. Du kan se lästbredden på alla våra pjäxor här på hemsidan och skulle det vara något du undrar över kan du alltid ställa en fråga direkt under varje produktsida.

Se alla pjäxor här >>

 

RÄTT STORLEK PÅ EN ALPINPJÄXA

Alpinpjäxor är faktiskt väldigt enkelt att köpa på nätet, storlekarna är angivna i Mondo-storlekar vilket innebär centimetermått invändigt. Så mät din fot som vi beskrivit ovan och välj sedan närmsta storlek uppåt i skalan. Så om din fot mäter 27,2 cm väljer du storlek 27,5.

När du sätter ner foten i pjäxan första gången så ska tårna slå i framkant på pjäxan. När du sedan drar åt spännena kommer din fot att halka bak och sätta sig i hälgreppet på pjäxan. Inneskon kommer dessutom forma sig efter din fot efter några timmars åkning och den kommer att utvidgas 3-4 mm beroende på modell.

 Se alla pjäxor här >>

VILKA ÄR DE VANLIGASTE FUNKTIONERNA HOS ALPINPJÄXOR?

Formbar innersko har de flesta modellerna idag, det är bara de allra enklaste modellerna som inte erbjuder detta. Med formbar innebär det att innerskon kommer att anpassa sig efter din fot efter ungefär en veckas skidåkning. Detta ökar komforten och fästet i pjäxan en hel del och i regel får du en bättre innersko ju dyrare och exklusivare pjäxa du köper. Det kan vara värt att lägga några extra hundralappar när man köper en pjäxa för dem kommer vara med i några år! 

Microjusterbara spännen är också nästa standard på alla våra modeller idag, det innebär att du kan ställa in spännena på pjäxan in i minsta lilla millimeter. Du skruvar bara på spännet för att ställa in detta, det är väldigt enkelt och det klarar alla. 

Walk mode är en funktion som gör att flexen släpper efter och du kan enklare gå i dina pjäxor. Brukar uppskattas på toppturen, på lunchen eller när du ska showa lite på afterskin. 

Remmen som sitter högst upp på pjäxan gör att du får närmre kontakt med plösen och förbättrar passformen på hela pjäxan. Den ger dig även ett bra stöd i skidåkningen och kan justeras beroende på hur aggressiv åkningen är. 

SKIDSTRUMPAN ÄR EN VIKTIG KOMPONENT!

En riktig skidstrumpa gör så att du kan hålla värmen i pjäxan. Det ska även vara en högre modell som sträcker sig över pjäxans topp för att undvika skav inne i pjäxan. Du behöver absolut inte köra dubbla lager av strumpor utan satsa på en bra skidstrumpa istället så kommer du märka en stor skillnad, både värme- och komfortmässigt. 

Se alla våra skidstrumpor här >>

SKILJER DET SIG NÅGOT MELLAN MÄRKENA?

Nej, inte kvalitetsmässigt, då vi bara tar in högkvalitativa pjäxor från välkända varumärken. Vårt utbud av alpinpjäxor är från våra leverantörer som Atomic, Dalbello, Fischer, Full Tilt, Head, Lange, NordicaSalomon, Tecnica med flera. 

NYHETSBREV

Vill du ha våra senaste nyheter och erbjudanden?

Länna Sports webbutik är certifierad av rådet för e-handelscertifiering i Sverige.

© 2021 Länna Sport AB. Org. nr: 556287-8123