Stäng
Du är här:
Länna Sport | Meny | Guider & Tips | Alpinguider | Hitta rätt skidglasögon

Hitta rätt skidglasögon - Produktguide

När du ska investera i ett par nya skidglasögon kan det finnas lite att tänka på. Hur väl klarar dem kondens och imma och varför klarar vissa det bättre än andra? Vilken färg ska jag ha på linsen? Vad är snöblindhet? Vilka modeller passar med hjälm? Vi ska nu reda ut dessa frågeställningar och börjar med färgen på linserna.

Vilken färg ska jag ha på min lins?

Skidglasögon finns i en rad olika utföranden och där också färgen på linserna. Olika färger förbättrar ditt seende i backen under olika väderförhållanden. Man kan sammanfatta linsernas färger på följande sätt:

Gul lins: Passar bäst när det är lite disigt och dåligt ljus i backen eftersom den gula färgen förstärker konturerna i backen.

Rosa: Passar också bäst de dagar då det är sämre ljus i backen, en rosa lins förstärker konturerna i backen på samma sätt som en gul lins.

Orange: Är den mest allsidiga färgen på linsen som fungerar till de flesta väderförhållanden. Du får då en lins som är skaplig för alla förhållanden.

Rött: Har samma effekt som en orange lins, funkar bra i de flesta förhållanden men är inte ultimat i något förhållande. Men ett bra val om du bara ska ha en lins till dina skidglasögon.

Genomskinliga: Fungerar bäst när det är mörkt ute, i stort sett det enda som fungerar när skymningen har infunnit sig.

Spegelglas: Är inte bara häftigt och snyggt, det är perfekt för soliga dagar då det skyddar mot solens starka strålar och snöns ljusa kontraster.

Skidglasögon på skidåkare

Skidglasögon med utbytbara linser

Många av våra modeller och framförallt modeller som är lite finare finns möjligheten att kunna byta linsen. Det rekommenderas varmt för dig som åker mycket och vet att vädret inte ser likadant ut från dag till dag i backen. Du kan enkelt se på varje produkts egen sida ifall det medföljer extra linser och om möjligheten att kunna byta lins är möjlig. Du kan även under varje produkts sida ställa en fråga direkt till vår alpinavdelning om det är något du funderar över så kommer våra experter att besvara den så fort som möjligt!

Kondens och imma?

Vi tar bara in kvalitetsprodukter från välkända varumärken och bortsett från de absolut enklaste modellerna klarar alla våra skidglasögon kondens och imma, även dagar då det är väldigt fuktigt. Ventileringen i skidglasögonen är väldigt viktigt och det är något vi är väldigt noggranna med när vi beställer hem skidglasögon. Det kan ibland vara lockande att torka av skidglasögonen med handskarna när det är lite fukt på dem men försök att undvika detta då det kan försämra beläggningen som finns på linsen som ska motverka kondens och imma. Undvik också att sätta upp skidglasögon på mössan när du står eller sitter i liften, din mössa är förmodligen fuktigt vilket garanterat leder till imma på insidan av dina skidglasögon. Det är häftigt med pandabränna, glöm inte det!

Skidglasögon som passar till hjälm

Nästan alla våra modeller är kompatibla tillsammans med en hjälm. Det finns vissa modeller som utmärker sig med en bredare fästning av remmen på skidglasögonen. Tillverkarna kallar det för Outriggers, som helt enkelt fäller ut fästena när du bär hjälm vilket gör att passformen blir bättre.

OTG - Skidglasögon som passar dig med glasögon

För dig med vanliga glasögon finns det modeller du kan bära över dina glasögon. För dig som letar efter sådana modeller så kallar tillverkarna det OTG – Over The Glasses. Vi har flertalet OTG-modeller och undrar du något kring detta kan du fråga våra experter på varje produkts egen sida.

Skidglasögon för att skydda ögonen mot skadligt solljus

Skidglasögon är viktigare än man tror soliga dagar i backen. Solens UV-strålar skadar dina ögon och tillsammans med den vita snön kan du utsättas för något man kallar snöblindhet. Symptomen är ofta en ”skavande” känsla i ögat, nästan som du fått något skräp i ögat du inte kan bli av med. Du blir extra känslig mot ljus och känner dig trött och sliten i ögonen. Detta läker oftast av sig själv men ett par bra skidglasögon hjälper dig att skydda ögonen mot skadligt solljus. Ska du iväg på en skidresa där du vet att väderprognosen ser overkligt bra ut ska du investera i ett par skidglasögon med ett spegelglas, du har då det bästa skyddet mot solens skadliga UV-strålar.

NYHETSBREV

Vill du ha våra senaste nyheter och erbjudanden?

Länna Sports webbutik är certifierad av rådet för e-handelscertifiering i Sverige.

© 2021 Länna Sport AB. Org. nr: 556287-8123