Stäng
Du är här:
Länna Sport | Meny | Guider & Tips | Alpinguider | Hitta rätt skidkläder

HITTA RÄTT SKIDKLÄDER - PRODUKTGUIDE

Att hitta rätt skidkläder kan vara ganska svårt, vad menas egentligen med vattenpelare, membran eller flerlagersprincipen? I denna produktguide reder vi ut detta för dig och underlättar ditt inköp av nya skidkläder till årets säsong.

VAD MENAS MED FLERLAGERSPRINCIPEN?

Att klä sig med flera lager är det bästa sättet att både kunna transportera bort svett från huden och samtidigt hålla kroppen varm. Om du klär dig med ”lager på lager principen” i funktionsmaterial kommer du klara både värme och kyla under en varierande vinterdag. Vi ska nu gå igenom vilka lager du ska klä dig i och börjar närmast kroppen:

UNDERSTÄLL

Understället är ofta det lager som de flesta underskattar, det är egentligen den viktigaste delen av dina skidkläder. Viktigt att tänka på när du väljer underställ är att inte välja de allra enklaste modellerna i bomull. Bomull drar åt sig fukt och det resulterar i blöta kläder när du börjar svettas och du kommer snart att frysa. Satsa istället på ett ordentligt underställ i funktionsmaterial, med sömmar som är anpassade så att det inte ska skava på utsatta områden.

Underställ i syntet är till för dig som är aktiv och rör på dig mycket då syntet andas snabbare. Är du frusen av dig ska du satsa på ett underställ i merinoull som har bättre värmeegenskaper. En annan fördel med merinoull är att det inte luktar så mycket svett om kläderna efter en dag i backen. Bakterierna gillar inte proteinerna i ullen vilket gör att du kan ha understället på dig i en vecka utan att lukta illa. Dessutom värmer det även när materialet blir fuktigt.

MELLANLAGER

Det är i mellanlagret du bestämmer värmen du vill ha för dagen. Om du ska vara aktiv rekommenderar vi att detta lager består av en fleecetröja, en tunnare polotröja eller någon form av tunnare dun- eller primaloftjacka som blivit väldigt populärt på senare år. Mellanlagrets uppgift är att transportera bort fuktighet och överskottsvärme samtidigt som det ska hålla dig varm. Ta gärna med en extra tröja i väskan när du ska ut och åka som du enkelt kan ta på dig om du blir frusen.

YTTERPLAGG

Brukar också benämnas skalplagg som ofta består av en skidjacka och ett par skidbyxor. Skalplagget ska vara helt vindtätt, skydda mot väta samt transportera ut fukt (andningsförmåga). För att plaggen ska klara detta använder man ett membran, de mest kända membranen är Gore-Tex, Triplepoint och Helly-Tech. Du kan läsa mer om membran lite längre ner på denna sida. De flesta skidjackor och skidbyxor har också ventilationsmöjligheter i form av dragkedjor under armarna eller mellan benen som man kan öppna upp under lite varmare dagar.

HUR FUNGERAR ETT MEMBRAN I SKIDJACKAN?

Ett membran är ett skikt som gör att jackan blir vind- och vattentät. Men hur kommer det sig att jackan inte släpper in något vatten men kan transportera ut fukt från kroppen?

Skillnaden mellan in och utsida är att fukten som uppstår på din kropp förångas medan vattendropparna utanför jackan är i vätskeform. Vattenmolekylerna som blir till på insidan svävar runt fritt medan vätan på utsidan klumpar ihop sig till vattensamlingar och vattendroppar. Om du nu tänker dig att du spänner upp ett litet mikronät inne jackan som bara vattenmolekylerna kan ta sig igenom men inte vattendropparna så förstår du tekniken. Du får då ett plagg som kan släppa ut fukten från insidan men samtidigt hålla bort vätan från utsidan.

 

VAD MENAS MED TVÅ- SAMT TRE LAGERS SKAL?

Med tre-lagers skal är till skillnad från ett plagg med två-lagers skal att plagget består av yttertyg, membran och ett innertyg sammanställt till ett enda tyg. Fördelen med detta är att plagget blir slitstarkare, andas bättre och blir framförallt lättare och smidigare. Det är också skillnad när du ska impregnera ett två-lagers skal och ett tre-lagers skal. På ett plagg med två-lagers skal sprayar du på impregneringen medan på ett plagg med tre-lagers skal så tvättar man in det. Läs mer om skötselråd för dina kläder lite längre ner.

 

VAD MENAS MED TEJPADE SÖMMAR?

När ett plaggs olika delar sys ihop skapas det självklart små hål från nålen. För att inte släppa igenom fukt och väta i sömmarna tejpas dem från insidan. På de lite dyrare och finare modellerna är detta gjort över hela plagget medan enklare modeller ofta har tejpade sömmar på de mer kritiska områdena som till exempel axlar och armar.

 

VAD MENAS MED VATTENPELARE?

Vattenpelare är ett sätt att mäta tätheten i ett membran. Desto högre värde desto tätare är det. Det mäts med hur hög vattenpelare plagget klarar av innan vatten tränger sig igenom membranet. För en vanlig regnskur klarar man sig med en vattenpelare på 5000 mm, men om du tex sätter dig i en blöt sittlift så ökar trycket på plagget och fukten pressas igenom. En vattenpelare ligger oftast någonstans mellan 5 000 mm ändå upp till 45 000 mm.

 

SKÖTSELRÅD FÖR DINA KLÄDER

Ett skalplagg håller i många år om man sköter det på rätt sätt. Det som händer och försämrar plaggets funktion är att salter och fett från din kropp skadar tejp och limningar i plagget. När du tvättar ditt plagg rengör du porerna i membranet och du kan tvätta dina skidkläder flera gånger per säsong om det är så att du åker mycket. Du ska inte använda vanligt tvättmedel eller sköljmedel när du tvättar dina skidkläder, utan använd tvättmedel som är för funktionskläder. Vanligt tvättmedel och sköljmedel förstör andningen i ett funktionsplagg och förstör plaggets syfte.

NYHETSBREV

Vill du ha våra senaste nyheter och erbjudanden?

Länna Sports webbutik är certifierad av rådet för e-handelscertifiering i Sverige.

© 2021 Länna Sport AB. Org. nr: 556287-8123