Stäng
Du är här:
Länna Sport | Meny | Guider & Tips | Träningsguider | Hitta rätt trailskor

HITTA RÄTT TRAILSKOR

Är du en van vandrare som vill uppleva stigarna på ett nytt sätt, trött på att springa på samma gamla gator eller är du redan en van traillöpare som inte riktigt lyckats hitta rätt skor? Här har vi en guide för att vägleda dig genom trailsko-djungeln.

Fotograf: Jordi Saragossa

PASSFORM - HUR SKA EN BRA TRAILSKO SITTA?

En tekniskt bra trailsko kommer aldrig få ett gott omdöme om den inte passar utövarens fot, det allra viktigaste med val av sko är att den sitter skönt. Skon ska ha rätt bredd och längd, ge stöd under hålfoten, sitta stabilt runt hälen samt passa fotens generella form.

Se till att ha gott om utrymme framför tårna, du kommer ta dig upp och nedför många backar och vill inte riskera att få blåa tånaglar. Ett vanligt misstag är att bara köpa samma skostorlek som man alltid haft men det kan behövas någon storlek större för att se till att det finns gott om utrymme för fötterna i nedförsbacke och med tanke på att fötterna kan svälla under springturens gång. I butik hjälper vi dig mer än gärna att mäta dina fötter för att på så sätt hitta rätt storlek.

 

Fotograf: Jordi Saragossa

HUR SKILJER SIG TRAILSKOR FRÅN VANLIGA LÖPARSKOR?

Självklart går det att använda sina vanliga löpardojjor för traillöpning, men det finns klara skillnader mellan skotyperna. De tre främsta är ökad stabilitet, mer grepp och anpassat skydd.

Stabilitet - De är ofta styvare för att ge mer stöd och stabilitet på ojämn mark. Trailskor har ofta en tunnare men kompaktare mellansula för att komma närmre marken för bättre kontakt och den lägre sulan minska riskerna för att vricka fotlederna.

Grepp - Yttersulan på trailskor ter sig annorlunda från vanliga löparskor. Speciellt i svensk miljö där vi springer bland grus, lera, stenar och rötter och kräver mer grepp för att se till att hänga med i snabba svängar och tvära stopp, därför har sulorna ofta ett mer aggressivt mönsterdjup och större kontaktyta.

Skydd - Vissa trailskor har till och med en inbyggd platta i sulan som stoppar vassa objekt som stenar och grenar från att penetrera genom sulan. Framme vid tårna är det vanligt att ha en förstärkning som har skyddat många brutna tår. Samt extra förstärkning runt utsatta områden som insida och utsida fot mot slitage. En annan faktor är att en del trailskor kommer med ett vattentätt membran då det är en vanlig företeelse att springa genom blött gräs, pölar och lera.

VÄLJ RÄTT TRAILSKOR FÖR DIG

Det finns olika typer av dämpning, allt från maximal dämpning med tjock sula till så kallade barfotaskor som inte har någon dämpning alls.

Maximal dämpning - är mer skonsam mot kroppens leder, det rekommenderas om du tidigare har haft t.ex. knä- eller höftproblem eller vill förhindra detta genom att dämpa hårda stötarna som uppstår när fötterna landar i steget. Skor med maximal dämpning kan känns klumpigare och sakna finkänslig kontakt med de underlag du springer på.

Måttlig dämpning - är trailskornas mellanmjölk, den traditionella dämpningen som de flesta föredrar. De ger en fin balans av dämpande komfort utan att hindra smidighet över kuperad terräng.

Minimal Dämpning - är ett steg längre ifrån maximal dämpning men inte riktigt lika hardcore som barfota skor. Vill du ha maximal känsla till marken du springer på men ändå känner att du behöver viss dämpning, då ska du välja en sko med mindre dämpning. De blir lättare och smidigare över stenar och rötter samtidigt som de bidrar med viss dämpning.

Barfotaskor - passar den grupp löpare som drömmer om att känna sig som ett med marken de springer på. Skorna har ingen dämpning och kräver att kroppen själv står emot stötar och vibrationer från utövandet av aktiviteten.

HEEL DROP

Eller så kallat häl till tå dropp är ett mått räknat i millimeter på lutningen mellan häl och tå med innersula, mellansula och yttersula i beräkningen. Desto lägre heel drop, desto större är chansen att i steget landa på framfoten eller mitt på foten vilket ökar hastigheten och flytet i löpsteget. Med ett större häl till tå dropp får du motsatt effekt, risken för att landa på hälen först öka och agerar då som en bromskloss i löpsteget och låter stöten av landningen färdas uppåt i benet.

Då kan man fråga sig varför inte alla springer med ett drop på 0mm? Jo, generellt sätt är alla vana vid skor med någon form av upphöjd häl. Skulle vi omedelbart byta till ett par springskor med 0mm heel drop kan det leda till överansträngningar i muskulaturen eller till och med skador. Därför rekommenderas ett högre heel drop till nybörjare och personer som vill avlasta vadmuskulaturen som i sin tur leder till ökad uthållighet och effektivitet under längre sträckor. Lägre heel drop rekommenderas till personer som regelbundet utövat sporten under längre tid, som har ett snabbare tempo och till dem som presterar högt under kortare sträckor.

Yttersula

Leta efter en aggressivare sula om du planerar att springa på mjukare underlag som lera, lös jord och rötter. Och slätare sulor för traillöpning på hårdare underlag som stenslätter och kompakt jord.

KAMPANJ
Stabila och bekväma skor för löpning i terräng
1 342:- (1 699:-)
KAMPANJ
Ny uppdaterad löparsko för terrängen
1 184:- (1 499:-)
KAMPANJ
Bekväma löparskor för blandad terräng
699:- (999:-)
KAMPANJ
Stabila och bekväma skor för löpning i terräng
1 342:- (1 699:-)

KAMPANJ
Stabila och bekväma skor för löpning i terräng
1 342:- (1 699:-)
KAMPANJ

Ny uppdaterad löparsko för terrängen

1 184:- (1 499:-)
KAMPANJ
Stabila och bekväma skor för löpning i terräng
1 342:- (1 699:-)
KAMPANJ
Skyddande och bekväma träningsskor för löpning i terräng
1 144:- (1 449:-)
KAMPANJ
Skyddande och bekväma träningsskor för löpning i terräng
1 144:- (1 449:-)

NYHETSBREV

Vill du ha våra senaste nyheter och erbjudanden?

Länna Sports webbutik är certifierad av rådet för e-handelscertifiering i Sverige.

© 2021 Länna Sport AB. Org. nr: 556287-8123