Stäng
Du är här:
Länna Sport | Meny | Guider & Tips | Cykelguider | Klä dig rätt för cykling året om

Klä dig rätt för cykling.

Oavsett om du är en riktig solskenscyklist som bara vågar dig ut när temperaturen stiger över 25 grader och himlen innehåller minst 95% blått eller ser dig själv som en riktig hårding som inte räds Januarimorgnar med minus 15 grader och snöstorm kommer rätt kläduppsättning garanterat göra din cykling bekvämare och mer effektiv. 

Med rätt utrustning och framför allt rätt kläder kan man förlänga säsongen flera månader eller till och med göra cyklingen till en året-runt-hobby. Men när det gäller just kläder finns det hur mycket som helst att välja på men det är inte alltid lätt att veta vilken kombination som fungerar till vilket väder. Ska man ha vindväst eller jacka? Skoöverdrag eller raggsockor? Eller kanske allt samtidigt? Att klä sig till vardags kanske är lätt men på cykeln gäller ofta lite andra regler. Men måste bland annat ta hänsyn till vinden som kyler ner och kroppen som blir varm av ansträningen.

Här är därför en guide som hjälper dig genom kläddjungeln och förlänger säsongen på två hjul, oavsett om du tränar hårt inför vätternrundar eller bara vill ta dig till jobb eller skola utan att frysa i sadeln!

 

Sommar (20° +)

Sommaren bjuder förhoppningsvis bara på sol och blå himmel och man kan då hoppas att det det dessutom är ganska varmt, trots nordliga breddgrader! Man behöver därför inte lägga någon större vikt vid värmande kläder utan kan istället fokusera på andningsförmåga och funktion.

Cyklar man mycket vill man garanterat ha ett par ordentliga cykelbyxor. De är inte bara gjorda i ett material som verkligen andas utan har alltid en vaddering inbyggd i grenen som ökar blodcirkulationen samt motverkar skavsår och andra otrevligheter. Dessa kombineras för bästa effekt med en kortärmad cykeltröja. Jämfört med en vanlig t-shirt är cykeltröjor bättre ventilerade samt har en annan passform för att sitta bättre och lite mer slimmat när man sitter frammåtlutad på cykeln. Dessutom har de nästan alltid smarta fickor placerade på ryggen där man kan förvara sina tillbehör och mellanmål. 

Även under högsommaren kan det vara smart att packa ner en tunn vindjacka i fickan om man ska ut på längre träningsrundor. Den svenska sommaren kan stundtals vara nyckful och en vindjacka gör stor skillnad om vädret oväntat skulle växla åt det blötare hållet.

Sensommar & Tidig Höst/Vår (10° - 19°)

Vädret under den här perioden på året kan ofta vara oberäkneligt och varierande. Temperaturen är helt klart lägre än under semesterns soliga dagar och en regnskur har nästan blivit regel snarare än undantag men det är fortfarande ganska skönt när solen tittar fram. Denna typ av väder kan även upplevas under en kort period mitt i juni men går då under namnet ”midsommarväder”.  

Det viktigaste att tänka på när man klär sig för cykling under den här perioden är att använda smidiga plagg som har hög andningsförmåga. Än har temperaturen inte sjunkit ner mot nollan och den största köldfaktorn är därför vinden. Lätta plagg med hög andningsförmåga i kombination med tunna skalplagg som håller ute vinden är en vinnande kombination. Enklast är att utgå från sin sommarklädsel och sedan lägga på ytterlager som stoppar vinden.

Startar man cykelturen tidigt på morgonen då det är lite kallare är arm- och benvärmare en perfekt taktik då dessa enkelt kan plockas av och stoppas ner i bakfickan om temperaturen går upp. Ett par tunna långfingrade cykelhandskar och lite tjockare strumpor i cykelskorna håller fingrar och tår varma och bekväma. En vindtväst eller tunn skaljacka är perfekt som yttersta lager då de stoppar vinden utan att bli för varma när man trampar på lite hårdare. Dessutom kan de enkelt plockas av och även de stoppas ner i fickan om solen skulle kika fram.

För både motionärer och pendlare är det största misstaget oftast att man klär på sig för mycket och börjar svettas. En bra tumregel är att det ska kännas lite ”småruggigt” när man beger sig ut. Man blir snabbt varm av ansträngningen!

Höst (0° - 10°)

Även om solen fortfarande värmer mitt på dagen (om man har den turen) präglas denna vackra årstid ofta av kyla och mörker för cyklister. Pendlarcyklingen sker mer och mer i mörker och på morgnarna är det inte helt omöjligt att temperaturen sjunker ner mot nollan. I klädväg är det här dags att börja implementera den klassiska ”lager-på-lager” och den kyliga vinden ska till varje pris stoppas.

Tunna skalplagg fungerar fortfarande alldeles utmärkt om man har ordentliga baslager men en varmare jacka kan här vara på sin plats. Numera finns supersmarta cykeljackor med avtagbara ärmar som kan tas av om solen skiner och vädret skiftar mot mildare fram på dagen. Det kan också vara läge att dra på sig ett par tjockare handskar och ge ullstrumporna sällskap i form av ett par skoöverdrag som håller vind och väta ute.

I takt med att temperaturen sjunker blir det också mörkare, framför allt på morgnar och kvällar, vilket gör det superviktigt för dig som cyklist att synas i trafiken. Förutom lampor och reflexer på cykeln och kan det därför vara bra att välja kläder med synliga färger som gult och grönt.  Som tur är har flera av världens ledande cykelklädestillverkare verkligen anammat detta och det finns därför gott om plagg som hjälper dig synas samtidigt som du behåller både stil och funktion!

Vinter ( - 0°)

Midvinterns köld är hård, stjärnorna glistra och glimma. Alla sova i enslig gård, förutom cyklisten som med sina pedaler spinna… eller hur gick den nu igen? Vintern anländer tillslut och såväl skogen som cykelbanor täcks av snö och is. För dig som fortfarande är ute på två hjul krävs nu en seriös uppsättning både för din cykel och för dig själv.

Lycran på dina cykelbyxor skyddar inte mycket mot snö och blåst vilket gör det obligatoriskt med ett par flossade överdragsbyxor i bra material som stoppar vinden samtidigt som det tillåter en viss ventilation för att man inte benen ska överhettas innifrån. Dessa dras smidigt på över dina vanliga cykelbyxor och kombineras med en varm cykeljacka. Baslagren på överkroppen bör vid det här laget vara flera och varmare men det krävs fortfarande att man lägger vikt vid god ventilation.

En välventilerad hjälm må vara skön i juli men på vintern behöver man nog förstärka den med en varm mössa eller buff om man vill behålla öronen. Händer och fötter är de kroppsdelar som är mest utsatta när man cyklar på vintern och här är det verkligen viktigt att man satsar på kvalitet. Är det riktigt kallt hjälper oftast inte ens de tjockaste skoöverdrag utan det vi rekommenderar då är en riktigt vintercykelsko t.ex. Bontrager OMW då den typen av sko, till skillnad från skoöverdrag, har en tjockare sula och värmer därför även underifrån. När det är för kallt för fingerhandskar finns det den 3-delade varianten där lill- och ringfinger samt pek- och långfinger sitter ihop för att skapa extra värme samtidigt som man bibehåller rörelsefriheten som krävs för att hantera växlar och bromsar.

NYHETSBREV

Vill du ha våra senaste nyheter och erbjudanden?

Länna Sports webbutik är certifierad av rådet för e-handelscertifiering i Sverige.

© 2021 Länna Sport AB. Org. nr: 556287-8123